AI - vän eller fiende?

Skrivmaskin och AI
Foto: Markus Winkler

Det ska till någon i stil med Robinson Crusoe för att ha undgått den senaste tidens snack om AI (artificiell intelligens). Jag har dragit mig för att ens skriva något om det, eftersom det känns som rent klickbete så fort en rubrik innehåller ordet AI.

Hur som helst, som alltid när ny teknik knackar på dörren blir det liv i luckan. Åsikterna skiftar från fascination och nyfikenhet till avsky och skräck. Och som med det mesta här i livet, så bottnar den rädslan i att det är något nytt och obekant.

Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Det vi upplever nu med AI är samma osäkerhet som blossat upp vid andra teknikskiften genom historien:

  • Ångmaskinen
  • Elektricitet
  • CD-skivor
  • DVD-filmer
  • Ljudböcker

Med mera, med mera... Listan skulle kunna göras hur lång som helst. Gemensamt är att det alltid gett upphov till livliga diskussioner och domedagsprofetior.

Men sanningen är att de flesta industrier försedda med dödsstämpel fortfarande lever vidare. Inte alltid på samma sätt och i samma utsträckning, men de är inte utdöda.

Det nya samhället

De anpassar sig till "det nya samhället". Det är pånyttfödelse snarare än död. De hittar nya infallsvinklar, möjligheter och inkomstkällor: en biograf med kombinerad bistro, en bokhandel med kafé och så vidare.

Vad är det för fel med det? Ska vi låta hela samhället stanna upp för att somliga får svindel av nya utsikter? Såklart inte.

Vi ska lära oss av tidigare misstag, vi ska förbättra och förfina, vi ska utvecklas och röra oss framåt - precis som den natur vi lever i.

AI och framtiden

Vad kommer AI då innebära för framtiden? Det vet vi inte ännu, men sjävklart kommer förändringar att ske. Den stora vinnaren bland både skapare och konsumenter tror jag kommer att vara personlighet.

Vi kommer att uppleva text, bild och andra medier på ett sätt vi aldrig kunnat föreställa oss. Då menar jag inte så att AI har skapat det (även om det såklart också kommer ske), utan att AI ger upphov till ökad kreativitet och nyvunnet nytänkande bland människorna bakom verken.

AI kommer kommer driva fram glädje och lust att gå från ordinärt till extraordinärt.

Det är vad jag tror. Om det verkligen blir så återstår att se. Eller så kanske Bard, ChatGPT eller något annat AI kan svara redan nu...