Vi är alla människor

Folksamling
Foto: CHUTTERSNAP

Jag såg Fängelseexperimentet Little Scandinavia på SVT Play - en dokumentärserie om hur ett amerikanskt fängelse provar att implementera den skandinaviska kriminalvårdens filosofi. Kort sagt: mer fokus på rehabilitering istället för bestraffning.

En röd tråd genom hela serien är att försöka etablera en känsla av "oss" istället för "vi" och "de" - eller det mer vardagliga "dom", som i det här fallet får dubbel innebörd.

Vi kan vara personliga, men inte privata.

Så förklarar en skandinavisk fångvårdare det för en amerikan. Det blir en viktig väckarklocka. Han hade inte ens tänkt i de banorna tidigare, det enda han hade i sikte var att komma hem helskinnad efter en dag på jobbet.

Att gå runt med den rädslan och distansen hela dagarna får såklart motsatt effekt. Det lyser igenom och smattar av sig, även om inte ett enda ord yttras. Det blir en negativ självuppfyllande profetia, som grannen som vidtar alla åtgärder för att förhindra inbrott och sedan blir den enda i området som drabbas.

Att bjuda på sig själv

Att bjuda på sig själv uppskattas inte bara av kannibaler. En gnutta personlighet och att skänka värdighet åt sina medmänniskor gör all skillnad i världen. Det är varken svårt eller jobbigt, och det givandet kommer tillbaka mångfalt till den generöse.

Jag kommer ihåg ett fall där en fånge hade önskat sin favoritlåt på radion. Det blev utvald och radioprataren sa: "Den här låten tillägnar vi..." och sedan den intagnes namn och vilken anstalt han satt på. Han föll i gråt när han hörde det och sa att det var första gången i vuxen ålder som någon uttalat hans namn utan att låta dömande.

Vi som haft turen på vår sida att inte hamna i den situationen, kan omöjligt förstå hur fruktansvärt påfrestande och kvävande det måste vara. Att hela tiden betraktas som ett nummer, ett streck i statistiken. Vilket plågeri - och så förbaskat onödigt!

Ytterligare en sak som representanterna från de nordiska länderna förmedlade till jänkarna var att själva frihetsberövandet var straffet. Det finns ingen anledning att ytterligare bestraffa någon genom att beröva personen dess värdighet. Vi är trots allt alla människor, något som en frigiven person lyfte fram med gråtmild röst i slutet av dokumentären:

Vi är människor. Även om vi gjort ett misstag är vi ändå människor. [....] Man kan förändras - under rätt omständigheter och med några som hjälper till.