Att skriva

Anteckningsbok och penna
Foto: Mike Tinnion

När jag skriver har jag oftast en grundidé vad texten ska handla om. Många gånger är det baserat på någonting jag har sett, hört eller läst:

  • Film
  • Musik
  • Podd
  • Bok
  • Samtal

Det kan röra sig om allt från ett ord till en övergripande känsla. Ibland har jag bara själva titeln klar för mig, andra gånger gånger har jag ett mentalt utkast.

Det händer också att jag inte har en enda aning om vad jag ska skriva. Det här är ett sånt tillfälle.

Vanligtvis leder det ändå till något, precis som nu. Det började med ett tomt textdokument, men för varje skrivet ord blir det allt tydligare att den här texten kommer att handla om skrivande.

Varför skriva?

Hur och varför vi skriver är väldigt individuellt. Somliga har det som jobb, andra som hobby. Somliga skriver för sig själva, andra för andra.

Genom åren har jag haft ett par bloggar som dragit in lite pengar och jag har skrivit en månadskrönika för en tekniktidning. Men jag skulle ändå inte säga att jag någonsin haft skrivande som jobb. Jag har heller aldrig gått någon kurs i skrivande. Det närmaste är att jag för flera år sedan läste Stephen Kings bok "Att skriva", som fick agera titel till det här blogginlägget.

Men jag tycker det är oerhört givande att skriva, oavsett form. Det känns befriande, som att någonting inombords frigörs – en slags själslig sanering.

Att skriva känns som att måla för mig. Jag är totalt värdelös på att måla och teckna, men när jag skriver är det som att måla upp en bild med hjälp av ordval, formuleringar, metaforer och tecken. Många gånger är det säkert inte grammatiskt korrekt, men det känns viktigare att texten blir visuellt tilltalande.

Så skriver jag

Jag gillar inte bara själv att skriva, jag tycker också det väldigt intressant och inspirerande att läsa om hur andra skriver. Därför känns det inte mer än rätt och jag postar en text om hur  mina skrivrutiner ser ut.

Genom åren har jag provat allt från papper och penna till olika typer av appar. Jag återkommer alltid till samma metod: att skriva på dator (MacBook) med den inbyggda textredigeraren. Jag har den inställd på "Ren text" istället för "Formaterad text" och i helskärmsläge (fn F). Bara en tom skärm och en blinkande markör...

På mobilen har jag en anteckning med rubriken "Uppslag". Där lägger jag då och då till sånt som eventuellt blir en text längre fram. Det kan till exempel vara ett ord, en mening, en bild eller en länk till en video.

När jag väl börjar skriva öser jag bara på utan att fundera på formatering, styckeindelning med mera. Ibland stannar jag upp för att klura på en synonym eller liknelse.

Hur lång eller kort texten blir spelar ingen roll. Jag skriver tills det tar stopp, vilket varierar enormt. Vissa texter behöver och förtjänar många ord, andra blir slagkraftigare i kort format.

När känslan av att texten är klar infinner sig delar jag upp den i stycken, lägger ibland till underrubriker och korrläser snabbt en gång. Om texten är avsedd for bloggen, så klistrar jag in den i bloggverktyget (Ghost) och lägger till bilder, formateringar och länkar.

Avslutningsvis kommer belöningen:

✔ Publicerad