Att utvecklas

Frö gror
Foto: Jeremy Bishop

I dokumentären Yung Lean: In My Head frågar Jonatan sin mormor vad som är viktigast i livet. Han räknar med att hon ska svara att skaffa barn eller nåt liknande. Istället svarar hon:

Att utvecklas.

Klockrent svar!

Att utvecklas är ju vad allt handlar om från det att vi föds. Vi lär oss gå, prata, läsa, skriva, räkna… Och vad vi än åstadkommer eller "misslyckas" med, så är det precis som Lalehs uttalande i texten Framåt: Vi kan inte utvecklads bakåt.

Men det är inte bara på det yttre planet vi utvecklas. Vi utvecklas även inombords – i varje fall om vi sköter korten något sånär rätt. Och det fina i kråksången är att när vi utvecklas på det inre planet, så kommer det återspegla sig i vad vi åstadkommer utåt sett.

Det yttre och inre är inte direkt beroende av varandra. Vi kan framgångsrika utombords och känna en tomhet inombords, och vi kan vara helt grundade inombords och vara en grönsak utåt sett.

Inget av det är i slutändan rätt eller fel. Men om vi lyckas finna en bra balans mellan det inre och det yttre, då händer något magiskt. Det är kreativitet i dess djupaste och ursprungliga betydelse.

Det är bekant, men ändå nytt. Det är här och nu, men ändå tidlöst. Det är utveckling.