Gör nåt bättre själv då

Fiskmås över körsbärsblomning i Kungsträdgården
Foto: Robert Birming

I senaste avsnittet av Söndagsintervjun intervjuas musikern, låtskrivaren och poeten Mattias Alkberg, känd bland annat från bandet The Bear Quartet.

Han pratar om att gå sin egen väg utan att bry sig om vad andra tycker. Hans svar till folk som kritiserar det han gör är "Gör nåt bättre själv då". Sedan tillägger han:

Jag tycker inte det är en sur grej att säga, det är fint. Om du inte trivs med det här, gör nåt annat. Förändra ditt liv eller ha det som du har det, men var nöjd. Var inte sur. Ha roligt!

Sanna ord som är värda att påminna sig om ibland.

Självklart kan vi inte på ett ögonblick förändra allt vi önskar här i världen. Men det är ju oftast inte krig och miljökatastrofer folk klagar och gnäller på under fikarasten. Nej, det är småskit som att folk inte ställer in disken i maskinen eller inte fäller ner locket till toaletten. Eller som på en av mina tidigare arbetsplatser, där någon aldrig spolade ner bajset efter sitt besök - det var en skitsak på en helt annan nivå. 💩

Om du inte trivs med tillvaron, se till att göra det bästa och mesta du kan av situationen. Du behöver inte lida i onödan.

  • Välj en annan toalett.
  • Lyssna på en annan låt.
  • Byt kanal.
  • Handla i en annan affär.
  • Ät på en annan restaurang.

Det kan också vara så att vi faktiskt egentligen inte vill ha förändring. Vi gillar det där gnället på nåt skruvat sätt, även om vi vägrar erkänna det. Vi gillar att ha "rätt" och peka ut vad som är "fel".

Om du känner dig ointresserad och utanför när det skvallras i fikarummet - grattis! Du har valt att "göra något bättre själv". Du har valt att skapa dig en trivsammare tillvaro. Du har valt den positiva vägen istället för den negativa.