Blogg eller dagbok?

Skriver dagbok
Foto: lilartsy

Den här bloggen är fortfarande väldigt ung. Det var den 1 april 2023 jag bestämde mig helt och hållet för att börja skriva publikt igen. Sen dess har det blivit ett nytt inlägg varje dag. Den rutinen vill jag försöka hålla fast vid.

I dagsläget finns ingen särskild inriktning eller några som helst ambitioner. Det känns skönt och rätt, just nu i varje fall. Det gör också att det inte är särskilt viktigt vad som skrivs. Det kan vara två meningar eller tusen tecken, ytligt eller djupt, personligt eller opersonligt...

Skriva öppet eller privat?

Under åren mellan den här bloggen och mina tidigare, så har jag skrivit dagbok i perioder. Det har varit givande på många sätt, men med tiden började jag alltmer tycka att det kändes "för tryggt".

Att skriva öppet sätter lite nyttig press på skrivandet. Även om det är en "allt mellan himmel och jord"-blogg, så vill jag inte posta precis vilket skräp som helst. Jag förhandsgranskar utkastet och innan jag klickar på Publicera ser jag till att:

  • Korrläsa lite snabbt.
  • Rätta till eventuella stavfel.
  • Stycka upp texten.
  • Slänga in formateringar.
  • Ersätta ord med synonymer.

Sånt struntar jag helt i när jag skriver dagbok. Det är bara "ut med skiten" och sen är det klart. Det är skönt och nyttigt på sitt vis, men personligen är det mer givande i längden att skriva publikt - även om kanske ingen någonsin kommer läsa texterna.

Rutiner kring skrivande är olika för alla. Oavsett upplägg, så tror jag det är viktigt att vi då och då checkar läget. Är det här rätt format och i lagom omfattning i dagläget?

Bara du vet svaret. ✍️