Döm dom inte

Lagbok, domarklubba och sedlar
Foto: Sasun Bughdaryan

På jobbet idag gjorde jag en utbildning gällande hot och våld i arbetsmiljö (jag jobbar med försäkringar / husbesiktningar).

Jag har blivit utsatt för det en gång. Inte fysiskt våld, men ett väldigt aggressivt bemötande - vilket kan vara nog så obehagligt. Även om jag förstod att det inte handlade om mig personligen, så tog det ett tag innan upplevelsen lagt sig.

Just den här incidenten slutade ändå på ett väldigt fint sätt. Vid arbetsdagens slut kom ett mejl från kundtjänst. De berättade att kunden hade hört av sig och var väldigt ångerfull och ville be så hemskt mycket om ursäkt för sitt beteende. ❤️

Situationens reaktion

Tillbaka till dagens utbildning. I en del av den dök följande formulering upp:

Tolkningen avgör bade reaktionen och situationen. Det kan handla om samma händelser eller helt olika händelseutfall. Våra upplevelser och erfarenheter gör avtryck i vårt medvetande.

Det är ju precis så det är!

Kunden som skällde ut mig hade ingredienserna som fick grytan att koka över just där och då. Det var "den perfekta stormen". Om du eller jag hade varit i exakt samma sits, då hade vi reagerat på exakt samma sätt. Det är enkel matematik.

Livet som människa

Det handlar inte om dåliga människor, elakhet eller ondska. Det handlar om livet som människa. Ibland rämnar fasaden ... på tal om husbesiktningar.

Vår bakgrund och vår nuvarande livssituation avgör hur vi reagerar och agerar. Vilka är vi att döma någon utan att känna till helheten? Om vi medvetet dömer någon som mer eller mindre handlat omedvetet, vem är då den verklige skurken?

Lite perspektiv gör stor skillnad.

Avslutningsvis - till dig kära medmänniska, som insiktsfullt och nobelt bad om ursäkt:

**Tack! Det betydde mycket.** 🙏