En sak i taget

Skylt med texten fokus
Foto: Stefan Cosma

Stressig dag på jobbet idag. Lyckligtvis är det inte särskilt ofta det händer. Dessutom slutade den lugnare än vad jag hade räknat med.

Och det är ju så det ofta är - man kollar dagens agenda och tänker "det här blir jobbigt". Men sen utvecklar sig dagen på ett helt annat sätt...

  • En kund avbokar.
  • En uppgift går snabbare än beräknat.
  • Ett möte ställs in på grund av sjukdom.

Den där jobbigt stressiga dagen vi förutspådde infinner sig aldrig. I varje fall inte på den nivå vi hade räknat med.

Vi har med andra ord utsatt både kropp och knopp för ett stresspåslag med utmattning som följd helt i onödan. Kroppen kan ju inte skilja på uppdiktad stress och verklig stress. Den gör som den är programmerad att göra i olika situationer.

Om vi har sinnesnärvaron att inte måla fan på väggen och döma i förväg, så kan vi bespara oss väldigt mycket av det lidande som i förväg uppdiktad stress orsakar.

Även om dagen blir exakt på pricken så stressig som vi hade räknat med, så kommer tillvaron bli betydligt lugnare om vi inte jagar upp oss i förväg. Vi kan inte spå framtiden, så varför ens försöka med detta självplågeri?

En sak i taget, från klarhet till klarhet. Nu är nu, sen och sen.

Nu har ju jag med de inledande raderna erkänt att jag inte är någon expert på området. Men jag försöker påminna mig om det och det går faktiskt bättre och bättre. Jag är även lyckligt lottad att ha en chef som har svart bälte på den fronten (samma person som avslutar sina mejl med Gör dig en bra dag).

En sak i taget, så gör vi oss en bra dag.