Den kreativa kicken

Spark på stranden
Foto: Jason Briscoe
Idéer kommer till mig som fåglar som jag ser i ögonvrån. Jag kan försöka fästa blicken på dem eller låta bli.

Så inleds dokumentären Loving Highsmith (finns på SVT Play), som handlar om författaren Patricia Highsmith.

Bilden påminner om hur den kvinnliga poeten, som jag nämnde i texten Naturbegåvning, beskriver hur inspirationen kommer flygandes emot henne.

Oavsett vilka ord och bilder vi väljer för att beskriva inspiration och den kreativa processen, så är det samma upplevelse vi försöker förmedla.

Att den skiljer sig från person till person är naturligt, eftersom vi alla är olika. Det är även naturligt på grund av att det vi försöker beskriva är bortom det naturliga. Det spelar ingen roll vad vi kallar det - övernaturligt eller fullkomligt naturligt - det är en och samma sak det handlar om: något icke-manifesterat som vill anta en eller annan form.

Det är sedan upp till skaparen, människan, hur vi tar oss an detta och om det över huvud taget leder till något. Vi kan välja att ta det till oss eller blicka bort.

Om vi väljer att bjuda in den där längtan och sätta ord eller bild på den, då är det som om någonting inom oss frigörs. Vi kanske aldrig ens tänkt i de banorna … men där och då, i skapandeprocessen, är det som om den sista pusselbiten faller på plats. Pusslets motiv är klart och tydligt även utan den biten, men det är först när alla bitar är på plats som det blir fullbordat.