Livet enligt Loreen

Strålkastare belyser scen
Foto: David von Diemar

"Livet enligt Loreen" är inte bara titeln på den här texten, det är också namnet på dokumentären som jag nämnde i inlägget Konstant förändring.

I morse såg en intervju där Loreen fick frågan om hur hon ser på sina motståndarna och känner inför vinstmöjligheterna i kvällens Eurovisionfinal. Hon sa att hon undviker att tänka ”åh tänk om jag vinner, och vilka är mina motständare?". Sedan tillägger hon:

Det är liksom en helt annan energi, som förskingrar den riktiga energin.

Kloka och sanna ord! Det är verkligen precis så det är. När vi börjar bli alltför analyserande och strategiska, är det som om en bit av den innerliga glöden falnar. Det blir oinspirerat och opersonligt, det saknar hjärta och själ.

Det finns såklart många områden i livet där det är på sin plats att vara logisk, praktisk och beräknande. Det är svårt att sammanställa en kvartalsrapport på magkänsla.

Men vi måste akta oss för att ha det som en standardstrategi. Många gånger gör vi bäst i att låta sånt bli sekundärt och istället låta den där ogripbara kraften inom oss vara ledsagare.

Den kinesiske filosofen Zhuang Zi utrycker det klokt i "The Archer" (Bågskytten) - en text som har över 2000 år på nacken och är minst lika aktuell idag som då:

När bågskytten skjuter utan tanke på vinst, är hans teknik på topp.
 Om han siktar på att vinna bronsmedalj, är han redan nervös.
 Om han siktar på guld, blir han blind, eller ser två mål.
 Han har mist kontrollen!
 Hans teknik är densamma, men medaljen delar honom.
 Han bryr sig.
 Han tänker mer på att vinna än att skjuta och önskan om att vinna tömmer honom på kraft.