Få livet att klicka

Fotograferar luftballonger
Foto: Mesut Kaya

I det senaste avsnittet av Made by Google – en intressant teknikpodd, oavsett om du använder iPhone eller Pixel (eller något annat) – tar gästen upp ett citat från en tidigare lärare till honom:

Fotografi får världen att se ut som världen ser ut att vara.

Det är sant. Samtidigt kan två personer ändå ha väldigt olika åsikter om vad de ser i ett fotografi eller en målning. De kan också ha väldigt olika åsikter om en och samma händelse eller person.

Det är naturligtvis helt naturligt – vi har alla olika bakgrund och erfarenheter, som i sin tur färgar det vi ser, gör och upplever.

När vi är medvetna om den sanningen kan vi till stor del styra vad som möter oss. Vi kan försöka möta världen med färre förutfattade meningar och större öppenhet. En "Låt oss se hur det här går idag"-attityd istället för "Ok, vi vet ju alla hur det här kommer att sluta".

En liten förändring kan göra en enorm skillnad, precis som valet av komposition kommer att ha stor inverkan på ett fotografi.

Öka bländaren, släpp in ljuset och ... klick! 📷

Kuriosa: Uttrycket "att klicka" hade från början en negativ betydelse, som i att ett vapen klickar. Det fick motsatt betydelse efter kungens "Det sa bara klick!"-uttalande.