Livets årstider

Naturen på Lidingö
Foto: Robert Birming

Äntligen börjar vi gå mot varmare och ljusare tider. Det blir en helt annat vibb i luften – solen tittar fram och människorna tittar upp.

När jag bodde i Thailand ett år var det inte den svenska maten, semlor eller smågodis jag saknade mest. Det var de fyra "riktiga" årstiderna vi har i vårt avlånga land: vår, sommar, höst och vinter.

Visst, vi har några sjukt deppiga perioder vädermässigt, men det gör också att man uppskattar de sköna perioderna ännu mer. Tydliga årstider bär på en slags framåtanda, en känsla av utveckling.

Våra årstider

På sätt och vis går vi som människor också igenom olika årstider. Men där är det inte fyra stycken om året, utan snarare en vart fjärde år.

Detta fenomen är något som Björk beskriver i podden Björk: Sonic Symbolism (rekommenderas). Hon säger att det inte är en slump att det gått cirka fyra år mellan varje album. Varje skiva representerar en (fyra)årsring i hennes liv – den introverta, den extroverta och så vidare...

Vi kanske inte tänker på det, men om vi blickar bakåt stämmer det ofta väldigt bra. Det kan vi påminna oss om och reflektera över om vi befinner oss i en period av tvivel och tvekan. Kanske är det så att vi är på väg in i vår nästa årstid.

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Så se till att klä dig efter den årstid du för tillfället går igenom.