Meningen med livet

Person beskådar stjärnhimlen
Foto: Greg Rakozy
Meningen med livet är att bara leva det.

Det är svaret som journalisten Jenny Küttim får varje gång hon frågar sina barn vad som är meningen med livet. Något hon berättar om i den sevärda dokumentären "Sektbarnets hämnd" på SVT Play.

Tänk om det är så barnsligt enkelt? Meningen med livet är att leva det. Det kanske är så att det krävs ett oskyldigt och oskuldsfullt barnasinne, fritt från vuxenvärldens viktigpettrar, för att inse den enkla sanningen.

För varje år som går blir vårt tankesätt alltmer präglat av att ta sig från punkt A till punkt B. Vi jobbar för att få tak över huvudet, vi sparar för att ha pengar till pensionen, vi döstädar för att underlätta för efterlevande...

Hit → Dit. Så ser vårt liv till stor del ut.

Det tankesätt är en nödvändig självklarhet för att överhuvudtaget kunna överleva på det snurrande klotet vi befinner oss på. Vi kan inte skita i allt och räkna med att allt löser sig ändå. Eller, det kan vi ju, men det slutar sällan lyckligt – i varje fall i vår del av världen.

Leva livet

Med detta i åtanke är det inte konstigt att vi även ser livet självt som något som ska leda till något mer. Det ska ge utdelning. Vi ska komma underfund med det, knäcka nöten och ta oss i mål som vinnare.

Men det kanske inte är den verkliga meningen med livet.

Vad händer om vi på ett djupare plan lägger oss till med ett barns spontana sinne? På det yttre planet fortsätter vi med våra ambitioner och mål - inte bara som ett måste, utan också eftersom det är tillfredställande på sitt sätt - men på djupet vet vi att vi redan är i mål.

Vi lever livet fullt ut och vi känner att livet skänker oss mening. Och plötsligt, utan att tänka på det, känner vi att vi förstår meningen med livet. Kanske.

Värt ett försök i varje fall...

Leva livet, nu ska jag leva livet
Ja, leva livet, ja, leva livet