Nytt recept

Bläddrar i recptbok
Foto: Dan Gold

Var och handlade färdigmat. På förpackningen stod det "Nytt recept". Det blir kul att testa, tänkte jag och gick hem och värmde upp maten.

– Mm, godare än förut.

Sen tänkte jag efter och insåg att jag inte alls tyckte det nya receptet var godare. Tvärtom, det hade blivit sämre än tidigare. Det var bättre förr.

Nu spelade det såklart ingen större roll i det här fallet. Det är ju inte direkt finsmakeri att käka mikromat. Dessutom var skillnaden var inte särskilt stor.

Det jag däremot började reflektera över är hur lätt det är att tänka att något är bättre bara för att det är nytt. Det går nästan på automatik.

"Åh, nytt - vad bra!"

Det är ju inte i hela världen om det handlar om mikromat eller en app, men det tar inte slut där. Ofta bedrar vi oss själva med samma vanemässiga tankesätt i större sammanhang. Snart blir allt bra, jag måste bara se till att:

  • Köpa ett nytt hus.
  • Börja ett nytt jobb.
  • Ha ett nytt förhållande.

Tanken på det nya lockar, det förför och förblindar. Det nya kampanjar med löften om en fräsch start, en möjlighet att vända blad och fortsätta framåt med nyvunna krafter och pånyttfödd inspiration.

Nytt utan nytta

En nystart behövs ibland, helt klart. Det funkar också ibland, ingen tvekan om det. Men när vi inbillar oss att det alltid är den ultimata lösningen, som på ett magiskt sätt förvandlar "det dåliga" till "det bra", då är vi ute på hal is.

Det klingar förbättring om det nya. Det är ett förutfattat illusoriskt likhetstecken mellan nytt och bra. Lite nya tapeter, en ny vårjacka, en ny mobil - sen är det klart, sen är jag i hamn, sen är allt bra.

I mitt jobb med husbesiktningar är det oftare jag tänker "vilken onödig renovering" än "här behövs det verkligen renoveras". Aldrig tidigare har det avsatts så mycket pengar till att renovera kök och införskaffa alla tänkbara köksredskap. Samtidigt äter vi ute oftare än någonsin förr. Varför?

Nytt utan nytta har blivit det moderna samhällets ledmotiv. Nytt är kung i vår monarki och i politiken slängs det in ett löfte om det nya framför partinamnet.

Nytt är ofta trevligt, uppfriskande och till och med nödvändigt. Men det är inte svaret på ALLT. Ibland är det helt enkelt det befintliga som behöver lite extra uppmärksamhet, kärlek och vård.

Sa jag förresten att den här bloggen har ny design?