Ditt obegränsade jag

Stjärnfall
Foto: Vincentiu Solomon

En kvinna berättade för mig att hon skulle träffa sin kompis föräldrar för första gången. Alla i familjen tyckte det såg så lusigt ut när pappan nu hade rakat av sig skägget han haft i alla år.

Hon kunde själv inte förstå det. Hon hade ingenting att relatera till. Hon tyckte han såg bra ut som det var och skulle aldrig kunna föreställa sig honom med skägg.

Senare insåg hon att om hon befann sig på plats där ingen kände till henne och hennes historia, så skulle hon ha oanade möjligheter. Det skulle vara som att dra upp persiennen till ett fönster och för första gången se den oändliga utsikten.

Hon tog sitt pick och pack och flyttade från Italien till Hawaii, där hon nu driver ett framgångsrikt företag. Hon började från noll, både från sitt eget och andras sätt att se på det. En nystart, fri från förutfattade meningar grundade på det förflutna.

Ditt nya jag

Så många av de begränsningar vi anser oss vara bundna utav är endast gamla fornlämningar i form av tankar: tidigare misslyckanden, åsikter och "goda råd" från andra, eller den allmänna uppfattningen om hur saker och ting ska gå till.

Tänk om vi oftare blickade framåt genom vindrutan istället för att titt som tätt snegla i backspegeln. Vad skulle vi finna och var skulle vi hamna? Vi kanske upptäcker den där lilla avstickaren som alltid funnits där, men som vi aldrig sett för att vi har varit för upptagna med att blicka bakåt.

Det behöver självklart inte vara så extremt som att flytta till ett annat land eller ens en annan stad. Vi kan testa och leka loss lite, pröva nya infallsvinklar och se vad som händer. Om vi tar skrivande som exempel, eftersom du som läser denna blogg gissningsvis också gillar att skriva. Vi skulle exempelvis kunna:

  • Skriva privat istället för publikt (eller tvärtom).
  • Skriva på ett annat språk vi behärskar hyfsat.
  • Skiva om något vi aldrig föreställt oss skriva om.
  • Skiva anonymt eller under pseudonym.
  • Skriva med apper och penna istället för digitalt.

Så många möjligheter öppnar sig och vi fylls av så mycket inspiration när vi frigör oss en aning från bilden av oss själva. Vår historia och våra erfarenheter är fantastiska medresenärer och lärare under vår resa genom livet, men låt dem aldrig förhindra dig från att vakna till en verklighet du bara kunna drömma om.

Som författaren Joyce Carol Oates uttryckte det i en dokumentär jag såg igår på SVT Play:

Kanske har ingen en personlighet, människor bara uppfinner sig själva i det sammanhang de hamnat i.