Ombyte förnöjer

Nyfiken hund
Foto: Joakim Honkasalo

Idag var jag ute på ett uppdrag som normalt sett inte ingår i mina arbetsuppgifter: sanering av vägglus.

Själva arbetet var ungefär så kul som det låter. Ändå var det en riktigt bra och givande dag. En skön känsla i kroppen av både glädje och tacksamhet.

Anledningen? Omväxling.

Jag älskar mitt jobb och de arbetsuppgifter jag normalt sett har, men det är ändå kul att prova nåt annat ibland när möjligheter ges. Ombyte förnöjer, som det heter.

Nu var det en specialare just idag, som inte sker särskilt ofta. Men oavsett hur våra liv ser ut vad det gäller arbete och fritid, så brukar det för det mesta gå att göra små förändringar emellanåt:

  • En ny frilla.
  • Annan väg till jobbet.
  • Testa en ny träningsform.
  • Laga en ny maträtt.
  • Sova som Pippi Långstrump.

Några snabba exempel som kanske inte ser mycket ut för världen. Men en sån liten skillnad nån gång ibland kan göra en hel del. Vi vidgar vyerna en aning, vilket i sin tur kan ge nya intressanta uppslag och insikter i livet.

Jag hörde en gång talas om ett konstprojekt i Tyskland där man ändrade om en tunnelbanestation en aning - flyttade papperskorgen lite, höjde bänkarna en aning, ersatte en reklamskylt med nåt annat.

Detta resulterade i att trötta pendlare fast i sina vardagsrutiner plötsligt hajade till - lite förvirring, några pigga leenden, ett par främlingar i diskussion.

Små, små förändringar som resulterar i märkbara positiva effekter. Vetgirig vakenhet är vägen till nya äventyr. Nyfikenhet är den sanne gurun.