Perspektiv

Kristallkula
Foto: Nadine Shaabana

På jobbet härom dagen frågade en femåring sin mamma ”Vad ska farbrorn göra?” Lite senare samma dag var det en äldre dam som tilltalade mig med ”Ni ungdomar”.

Vem har rätt? Båda? Inga? Svaret är väl att båda har rätt utifrån sitt perspektiv. Det är en faktor vi lätt förbiser när vi lyssnar till andras råd eller resonerar med oss själva.

Hur ska vi göra då för att ”välja rätt”?

Vi får helt enkelt försöka påminna oss om att ta in helheten samt se till var i livet vi befinner oss just nu. Lättare sagt än gjort. Vi vill så gärna finna svaret på våra frågor att vi ofta blir fartblinda och får tunnelseende.

Kanske vidsynthet och logiskt resonerande behöver sällskap av ytterligare en ingrediens: känslan.

Inte känslor som rädsla eller ångest. Där gör vi oftast klokast i att rida ut stormen innan några större beslut fattas. Men den där subtila känslan som ligger och surrar lite försynt på djupet, den kan vi dra nytta av.

Det är svårt att sätta ord på känslor, och väldigt individuella beskrivningar om vi försöker. Men en sak har vi gemensamt - möjligheten att avgöra om det är "bra" eller "dåliga vibbar". Det funkar inte alltid och ibland blir vi totalt grundlurade av oss själva, men att ge det hela lite betänketid brukar underlätta.

När något känns oklart, prova att ta ett steg tillbaka och se det i ett större perspektiv. Vad säger magkänslan?